Herkes Şaşkın..! Yüksekova'da 'Ceviz Kıtlığı' Dikkat Çekiyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ceviz konusunda en kötü yılını diyebilecek kadar piyasada az olması vatandaşlar tarafından ''Ceviz Kıtlığı'' olarak yorumlandı.

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yüksekova ilçesinde ceviz konusunda en kötü yılını diyebilecek kadar piyasada az olması vatandaşlar tarafından ''Ceviz Kıtlığı'' olarak yorumlandı.

Her yıl ilçe merkezine, Doski Vadisi, Dağlıca, Esendere ve Şemdinli'de torba torba cevizler gelirken, bu yıl ise kötü bir süreç yaşayan cevizler hiç olmadığı kadar azaldı.

İlçenin çarşı merkezinin farklı noktlarında Ceviz satışını yapan esnaflar, bundan önce ilçenin her tarafında cevizleri bulabilirken ama bu sene ne yazıkki ''Ceviz kıtlığı'' karşı karşıya kaldıklarını belirttiler.

VATANDAŞLARDAN GELEN CEVAPLAR ŞÖYLE...

PERVİZ GEÇİRGEN, ''Bu sene Yüksekova'da mevsimsel etkisiyle beraber ilk baharda çiçek açan ceviz ağaçları malumen yaşadığı sıkıntılardan dolayı bu sene malesefe ceviz veremediler. Bunun içinde önceden bu ağaçların nasıl koruma altına alınacağı ile ilgilili çalışmalar yapılmalı. Ne yazakki şimdi de bunun etkisini görüyoruz bizlerde. Bizde gelecek sene tüm ekibimizle, mühedislerimizle beraber yer yer gezip bu çalışayı yapıp yaşanan sıkıntıyı inşallah gidereceğiz'' dedi.

MUSTAFA KAPLAN, ''Bu sene ceviz sıkıntısı piyasa da baya var. Hers sene köylerden ceviz ceviz içi geliyordu. Bu sene maalesef kötü bir sene olduğu söyleyebiliz ceviz konusunda. Aşılar yapılmıyor ondan bu sıkıtılar baya yaşanmaya başladı ve bu sıkıntı esnafa dayandı. Bizde burada Tarım ve Ziraat Odasına sesleniyoruz; artık bir çözüm üretin önlem alın yoksa kaybolmaya yüz tutacaklar bölgede'' İfadelerini kullandı.

FAHRETTİN AKIN, ''Bizim bu sene Yüksekova'da baya ceviz sıkıntısı oldu. Bende bunun kaynağının fazla ilaçlanmanın olmadığı söylebilirim. Yeterince fazla bilgilendirme yapılmadı bu konuda. Gübreler kullanır ceviz ağaçları için hala bir çoğumuz bunlarıda bilmiyoruz. Bu konuda ilçe Tarım olsun, Ziraat odası olsun acilen gelecek sene önle ve ilaçlama faaliyetlerini göstermeli. Onun için bundansonra özen gösterelim'' Şeklinde konuştu.

AHMET AKDOĞAN, ''Eskiden fiyasayı gezdiğinde her yerd eceviz fışkırıyordu b u sene ne yazıkki bulmakta çok zorlanıyoruz. Bizde burdan Tarım ve Ziraat odasına seslenerk diyoruz, artk önlem alın ve ilaçlama çalışmalarını sıklaştırın'' dedi.

ENVER DÜZEN, ''Bizim bu sene bölgede ceviz yok maalesef. ben ghatat bir kaç yere gittim bakmak için bulamadım hakkaten kıtlığını yaşıyoruz. Evet tek tük var piyada ama istediğimiz cevzilerde değil. Onun için Tarım ve Ziraat Odası ilkaha başlarında çözüm üretmesi ve ilaçlanması lazım'' İfadelerini kullandı.

ALİ EVİN, ''Bu sene bu mıntıkada ceviz bulunmuyor. Hemen hemen hiç bir yerde ceviz yok. Bazı yerlerd etek tük var. Ceviz konusunda kötü bir yıl oldu. Bizde gelecek sene öncesi Tarım ve Ziraat Odası bu ağaçlara sahip çıkıp önlemini alır'' Şeklinde konuştu.

MENAF KANÇI, ''Eskiden, Doki Vadisinden, Dağlıca'dan, Esendere ve Şemdinli'de bol bol geliyordu bulmakta zorlanmıyorduk. Ama sanırım mevsimsel şartlar yüzünde çörümeye gidildi cevizlerde. Onun için Tarım ve Ziraat Odası acilen önlem alınması lazım'' dedi.

Cafer Çoruh, ''Ben bir esnafım her sen ceviz bizde bol bol bulunurdu. Bu sene ilçe merkezinde tüm yerlerde olduğu gibi bizde de kıtlığı yaşanıyor. Tarım ve Ziraat Odası buna karşı ölem alınmalı ve ilaçlama çalışmalarını başlatmalı'' İfadelerini kullandı.

HACI ÖZÇÜK, ''Her sene bizim dağlıca köyümüzde torba torba cevizler gelirdi. Bu sene mevsimsel olarak kötü geçmesiyle cevizler önceden çörüdü. Bunun için tüm bu bölümle uğraşan ilk olarak ilaçlama yapılmasını öneririz. Ondan sonra gerekli önlemler alınmalı'' Şeklinde konuştu.

NEDİM TERKOĞLU, ''bizde bu sene ceviz konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Onu için gelecek senenin ilk başlarında "Tarım ve Ziraat Odası ilk önlemeri alsınlar hemen ilaçlamalar yapsın'' dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2023, 15:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER