Yüksekova'da Tarım'da Drone Dönemi

Hakkari’nin Yüksekova Tarım ve Orman Müdürlüğünün "Genç Tarım Girişimcileri ile Tarım Teknolojilerinin Etkin Kullanımı" projesi çerçevesinde personellere dron eğitimi verildi.

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Hakkari'nin Yüksekova Tarım ve Orman Müdürlüğünün "Genç Tarım Girişimcileri ile Tarım Teknolojilerinin Etkin Kullanımı" projesi çerçevesinde personellere dron eğitimi verildi.

Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına sunulan ve kabul edilen Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Dijitalleşme adlı proje ile kurumda ve özel sektörde çalışan Ziraat Mühendisi ve Veteriner hekimlere Ostim Teknik Üniversitesinde görevli hocalar tarafından 8 gün boyunca Uzaktan Algılama ve Görüntü İşleme ile Drone pilotluk eğitimi verildi.

Bu çerçevede Ostim Teknik Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Alparslan Durmuş, 30 tarım personele verilen eğitimde, dronun özellikleri ve uçurulma şekli ile ilgili uygulamalı bilgiler sağladı.

''TARIMDA DRONE DÖNEMİ BAŞLIYOR''

Yüksekovaİlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına ‘Tarımda Dijitalleşme' adı altında bir proje sunduklarını ve projenin kabul edildiğini belirterek, “Projenin maliyeti yaklaşık 60 bin lira. Bu proje sayesinde 30 arkadaşımız eğitim alacak. 4 günlük eğitim sonunda hem sertifika hem de dron ehliyeti verilecek. Arkadaşlarımızın çok işine yarayacak. Bu projemizin amacı, ülkenin tarım ekonomisini geliştirmek, genç istihdamı sağlamak. İlçede zirai mücadelede, bitki sağlığında ve özellikle arazi ölçümlerinde çok işimize yarayacak. Yüksekova'da her zaman çekirgelerle mücadelede sıkıntı yaşıyorduk. Bu projeden sonra dron ile zirai mücadelemiz başarılı geçecektir” dedi.

''TEKNOLOJİYİ TARIMA TAŞIDIK''

Ostim Teknik Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Alparslan Durmuş, ''Eğitime, ilk etapta 500 gramın altındaki İHA sistemleriyle başladık. Daha kolay öğrenmelerini sağlıyoruz. Sonra daha büyük sistemle de eğitimlerimize devam etmekteyiz. Eğitimlerimiz 32 saat sürüyor. Bunun yanında 10 saat uygulamalı eğitimlerimiz oluyor'' İfadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2023, 17:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER