Eşbaşkanlık Davası: Bir mahkeme beraat, diğeri ceza verdi

Sur eski Belediye Eşbaşkanı Seyit Narin'e, eşbaşkanlık sistemi gerekçe gösterilerek, 1 yıl ceza verildi. Benzer iddiayla yargılanan Tunceli eski Belediye Eşbaşkanı

Eşbaşkanlık Davası: Bir mahkeme beraat, diğeri ceza verdi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Demokratik Bölgeler Partisi'nden (DBP) belediye eşbaşkanı seçilen Seyit Narin hakkında eşbaşkanlık sistemi gerekçe gösterilerek, "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Başka bir dosyadan tutuklu bulunan Narin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) duruşmaya bağlandı. Avukatı Yusuf Çakas da duruşmada hazır bulundu. İddia makamı, ceza istemli mütalaasını tekrarladı. 

'HERHANGİ BİR SUÇ YOK' 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, duruşmada söz verilen Narin, dava dosyasının siyasi saiklerle oluşturulduğunu belirtti. Seçimlere eşbaşkanlık vaadiyle girildiğini belirten Narin, usulsüz bir durumun olmadığını kaydetti. Narin, siyasi partilerin de yapılan yasal düzenlemeyle eşbaşkanlık sistemine geçtiğini anımsatarak, eşbaşkanlık kararının belediye meclisinin aldığı karar olduğunu söyledi. Narin, iddiaların aksine kamu zararının oluşmadığı ve işlerin hızlı bir şekilde yürütüldüğüne işaret ederek, "Burada herhangi bir suç yoktur" dedi. 

'KAYYIMLAR DA ODA TAHSİS EDİYOR'

İddianamenin hazırlandığı döneme işaret eden Narin'in avukatı Yusuf Çakas, müvekkilinin eşbaşkanlık vaadiyle seçim kampanyası yürüttüğünü söyledi. Bir diğer Belediye Eşbaşkanı Fatma Şık Barut'a oda ve araç tahsit edilmesinin iddianamede yer aldığına dikkati çeken Çakas, bunun suç olmadığını ve kayyım yönetimindeki tüm belediyelerde de başkanvekillerine araç ve oda tahsis edildiğini söyledi. 

Çakas, yurtdışında yaşayan Fatma Şık Barut'un istinabe yoluyla ifadesinin alınmasını, dönemin belediyede çalışanlar ve meclis üyelerinin dinlenmesini talep etti. Çakas, beraat talebinde bulundu. 

ÜST SINIRDAN CEZA 

Mahkeme, Narin'e "görevi kötüye kullanmaktan" üst sınırdan 1 yıl hapis cezası verdi. Narin'in pişmanlık belirtmemesi nedeniyle de cezada indirim hükümleri uygulanmadı. Mahkeme, Fatma Şık Barut'un ise dosyasının ayrılmasına karar verdi. 

EŞBAŞKANI BERAAT ETMİŞTİ

İçişleri Bakanlığı tarafından 2016’da görevden uzaklaştırılarak, yerine kayyım atanan Dersim Belediyesi eski Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul hakkında da “eşbaşkanlık” gerekçesiyle "görevi kötüye kullanmak" iddiasıyla dava açılmıştı. Tunceli 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi, 7 Eylül 2021’de “eşbaşkanlık” sıfatının kullanılmasının suç olmadığın belirterek, beraat kararı verdi. 

Karar, “eşbaşkanlık” sıfatının kamuya zarar vermediği yönünde hazırlanan bilirkişi raporuna dayandırılmıştı. (Duvar)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER